Błonnik pokarmowy jest naturalną substancją zawartą w ścianach komórkowych roślin, która w przewodzie pokarmowym człowieka nie jest trawiona i wchłaniania.
Błonnik a układ pokarmowy
Błonnik pozytywnie działa na procesy trawienia oraz na wchłanianie w organizmie. Dzięki frakcjom nierozpuszczalnym w wodzie przyspieszony jest czasu pasażu jelitowego. Dzięki temu treść pokarmowa nie zalega zbyt długo w jelitach. Innymi słowy błonnik skutecznie leczy zaparcia, zwiększając objętość masy kałowej.
Błonnik a odchudzanie
Jedna z istotnych funkcji, jakie posiada błonnik jest jego udział w walce z otyłością. Jest on takim związkiem, który wchłaniając wodę, pęcznieje, co powoduje wypełnienie żołądka i uczucie sytości. Dzięki temu ilość spożywanego pokarmu nie musi być tak duża.
Błonnik złotem dla serca
Błonnik słynie również z tego, że skutecznie obniża poziom tzw. złego cholesterolu, czyli jego frakcji LDL. Ma to niewątpliwie korzystny wpływ na układ krążenia oraz na serce- tak istotny narząd w ciele człowieka.