Na większości grillów, przede wszystkim podaje się mięsa. Nie można jednak zapomnieć o takich dodatkach jak szaszłyki czy też ziemniaki. Jeszcze lepiej, kiedy obie te funkcje można połączyć w jedną. Nasza propozycja doskonale nadawać się będzie do mięs czy też warzyw.
Potrzebujemy:
- około 10-15 ziemniaków. Najlepsze będą młode, ale nie jest to konieczność
- kilka plastrów wędzonego boczku
- przyprawa do pieczonych ziemniakówKupując ziemniaki warto wybrać te, które są najmniejsze dzięki czemu znacznie łatwiej będzie je nabić na patyczki do szaszłyków. Jeśli nie uda nam się takich znaleźć oczywiście możemy pokroić większe w ćwiartki. Każdy ziemniak nabijamy na patyczki i owijamy kawałkiem boczku. Ziemniaki należy posypać solą i ułożyć na tacce do pieczenie. Ziemniaki nadają się do spożycia dopiero w momencie gdy staną się one lekko zarumienione i miękkie w środku. Można je także podawać z sosem czosnkowym.