Oczywiście cukinia z grilla smakować będzie nie tylko jaroszom. Z pewnością doskonale sprawdzi się ona również jako dodatek do mięs podawanych na grillu.
Potrzebujemy:
- sporej wielkości cukinię lub też dwie mniejsze
- kilka ząbków czosnku
- odrobina oliwy z oliwek lub oleju
- sól morska pieprz , ziarenka smakuCzosnek przeciskam przez praskę, mieszamy z przyprawami oraz oliwą z oliwek. Każdą cukinię kroimy na ćwiartki i pozbawiam pestek. Po dokładnym nakłuciu jej widelcem smarujemy ją mieszanką oliwy i przypraw i odstawiamy do lodówki na jakiś czas. Cukinię grillujemy przez około 10-15 minut na średnio rozgrzanym grillu. Prawidłowo grillowana cukinia powinna nabrać lekko brązowego odcienia i stać się miękka. Wiele osób preferuje też, grillowanie cukinii zawiniętej w sreberko.