Na grillu tak naprawdę przygotować można nie tylko przegryzki i drobne dania mięsne, ale także niemal cały obiad niedzielny. Tym razem propozycja udek z kurczaka w sam raz na grilla.
Potrzebujemy:
- podudzia lub udka z kurczak. Ich ilość zależna jest od ilości osób
- przyprawy takie jak masala, czerwona papryka, słodka papryka, imbir, czosnek
- oliwa z oliwek lub zwykły olej
- jedna-dwie łyżki miodu
- kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
- cebula
- jogurt naturalny do sosu, jeśli jedna zamierzamy podać danie w inny sposób nie jest on potrzebnyZ kurczaka ściągamy skórkę i dokładnie myjemy. Mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi przyprawami oraz olejek i zamykamy na kilka godzin w torebce plastikowej. Jeśli lubimy kurczaka w sosie możemy do mieszanki wszystkich przypraw oraz czosnku i cebuli dodać również odrobinę jogurtu. Tak przygotowane miso powinno stać w lodówce przez co najmniej trzy godziny. Najlepiej jednak aby mięso mogło marynować się przez całą noc. Kurczaka wyciągamy z marynaty bezpośrednio przed grillowaniem. Mięso wykładamy na tackę pieczemy przez około godzinę. Mięso ta przygotowane można także przygotować w domowym piekarniku w temperaturze około 200 stopni. Zarówno w jednym jak i drugi przypadku, należy regularnie odwracać mięso na grillu aby się nie przypaliło. Można podawać je z wszelkiego rodzaju sosami oraz dipami.