Potrawy z grilla – przepisy, artykuły, porady
Menu
  • Mapa strony
  • O portalu
Menu

Przepis na pyszne udka z kurczaka z grilla

Posted on 27 stycznia 20157 lutego 2020 by admin

Na grillu tak naprawdę przygotować można nie tylko przegryzki i drobne dania mięsne, ale także niemal cały obiad niedzielny. Tym razem propozycja udek z kurczaka w sam raz na grilla.

Potrzebujemy:

  • podudzia lub udka z kurczak. Ich ilość zależna jest od ilości osób
  • przyprawy takie jak masala, czerwona papryka, słodka papryka, imbir, czosnek
  • oliwa z oliwek lub zwykły olej
  • jedna-dwie łyżki miodu
  • kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
  • cebula
  • jogurt naturalny do sosu, jeśli jedna zamierzamy podać danie w inny sposób nie jest on potrzebnyZ kurczaka ściągamy skórkę i dokładnie myjemy. Mięso mieszamy dokładnie ze wszystkimi przyprawami oraz olejek i zamykamy na kilka godzin w torebce plastikowej. Jeśli lubimy kurczaka w sosie możemy do mieszanki wszystkich przypraw oraz czosnku i cebuli dodać również odrobinę jogurtu. Tak przygotowane miso powinno stać w lodówce przez co najmniej trzy godziny. Najlepiej jednak aby mięso mogło marynować się przez całą noc. Kurczaka wyciągamy z marynaty bezpośrednio przed grillowaniem. Mięso wykładamy na tackę pieczemy przez około godzinę. Mięso ta przygotowane można także przygotować w domowym piekarniku w temperaturze około 200 stopni. Zarówno w jednym jak i drugi przypadku, należy regularnie odwracać mięso na grillu aby się nie przypaliło. Można podawać je z wszelkiego rodzaju sosami oraz dipami.

Aktualności w portalu

  • Błonnik pokarmowy w diecie – korzyści zdrowotne
  • Stek z polędwicy
  • Burgery z grilla
  • Grillowane ziemniaki
  • Propozycja dla wegetarian, czyli cukinia z grilla.

Oznaczenia

burgery cukinia z grilla grillowane ziemniaki kurczak steak stek szaszłyk szaszłyki szynka wieprzowa udka z kurczaka ziemniaki z grilla
©2021 Potrawy z grilla – przepisy, artykuły, porady | WordPress Theme by Superbthemes.com