Szaszłyki uwielbiają wszyscy. Z pewnością nie jest to danie główne, ale doskonale sprawdzają się, one jako forma przystawki, przegryzki czy też dodatku do głównego dania.
Składniki dla około 4 osób:
- Około 500 g szynki wieprzowej. Jeśli jednak spodziewamy się większej liczby gości, lub też w naszej rodzinie mamy prawdziwych amatorów szaszłyków, można podwoić porcję.
- Trzy papryki. Jeśli chcemy by szaszłyki nie tylko wspaniale smakowały, ale także wyglądały warto zdecydować się na kupno papryki w trzech różnych kolorach.
- 2-3 cebule. Tutaj można wybrać zarówno cebulę zwykłą jak i czerwoną. Obie doskonale nadają się do tego dania.
- 4-6 łyżek oleju. Ta rozbieżność w ilości łyżeczek oleju, ma związek różną ilością mięsa, jaką postanowimy użyć do zrobienia szaszłyków.
- Torebka przyprawy do grilla. Jeśli chcemy możemy także pomieszać ze sobą przyprawy takie jak czerwona papryka słodka oraz ostra, curry, pieprz, sól i wiele innych wedle naszego uznania.
- Patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności płuczemy mięsa a następnie przygotowujemy marynatę z przypraw oraz oleju. Mięso można dodać do marynaty zarówno pokrojone jak i w całości. Dużo łatwiej jest jednak kroić mięso, kiedy jest jeszcze pozbawione oleju. Cebulę oraz papryki kroimy w kostkę lub też ćwiartki. Oczywiście kształt warzyw nie ma wpływu na smak. Ważne by kawałki nie były zbyt duże. Jako, że mięso powinno pozostać w marynacie przez około 2 godziny, po tym czasie nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemiennie, raz mięso a raz warzywa w dowolnej kolejności. Kolejność również nie ma żadnego znacznie, możemy więc robić to wedle uznania. Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu przez około 25 min. Bardzo ważne jest, regularne obracanie szaszłyków, aby mięso grillowało się równomiernie z każdej strony.
Życzymy smacznego!