Potrawy z grilla – przepisy, artykuły, porady
Menu
  • Mapa strony
  • O portalu
Menu

Stek z polędwicy

Posted on 27 stycznia 20157 lutego 2020 by admin

Najczęstszymi amatorami steków są przede wszystkim panowie. Z pewnością jednak tak soczyste i aromatyczne steki przypadną do gustu także paniom.

  • Kilka steków wołowych lub wieprzowych
  • przyprawy takie jak rozmaryn, pieprz, sól
  • kilka ząbków czosnku
  • ocet balsamiczny
  • musztarda, kilka łyżeczek
  • olej
  • kieliszek brandyW pierwszej kolejności należy przygotować marynatę, w której mięso będzie marynowane przez około 6 godzin przed grillowaniem. Do marynaty dodajemy rozmaryn, oraz posiekany drobno czosnek, pieprz, odrobinę octu balsamicznego, musztardę oraz olej. Wszystko to dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy i dokładnie polewamy marynatą na kilka godzin.

    Przed grillem wyciągamy mięso z marynaty i grillujemy na grillu. Bardzo ważne jest aby równomiernie przysmażyć mięso z każdej strony. Poziom przysmażenia zależy jest od naszych preferencji. Niektórzy lubią steki krwiste i praktycznie pół surowe.

    Bezpośrednio na talerzu, mięso lekko skraplamy odrobiną brandy oraz posypujemy odrobiną soli. Mięso można podawać na setki sposobów, jako dodatek do ryżu, szaszłyków, sałatek oraz wielu innych.

Aktualności w portalu

  • Błonnik pokarmowy w diecie – korzyści zdrowotne
  • Stek z polędwicy
  • Burgery z grilla
  • Grillowane ziemniaki
  • Propozycja dla wegetarian, czyli cukinia z grilla.

Oznaczenia

burgery cukinia z grilla grillowane ziemniaki kurczak steak stek szaszłyk szaszłyki szynka wieprzowa udka z kurczaka ziemniaki z grilla
©2021 Potrawy z grilla – przepisy, artykuły, porady | WordPress Theme by Superbthemes.com