Najczęstszymi amatorami steków są przede wszystkim panowie. Z pewnością jednak tak soczyste i aromatyczne steki przypadną do gustu także paniom.
- Kilka steków wołowych lub wieprzowych
- przyprawy takie jak rozmaryn, pieprz, sól
- kilka ząbków czosnku
- ocet balsamiczny
- musztarda, kilka łyżeczek
- olej
- kieliszek brandyW pierwszej kolejności należy przygotować marynatę, w której mięso będzie marynowane przez około 6 godzin przed grillowaniem. Do marynaty dodajemy rozmaryn, oraz posiekany drobno czosnek, pieprz, odrobinę octu balsamicznego, musztardę oraz olej. Wszystko to dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy i dokładnie polewamy marynatą na kilka godzin.
Przed grillem wyciągamy mięso z marynaty i grillujemy na grillu. Bardzo ważne jest aby równomiernie przysmażyć mięso z każdej strony. Poziom przysmażenia zależy jest od naszych preferencji. Niektórzy lubią steki krwiste i praktycznie pół surowe.
Bezpośrednio na talerzu, mięso lekko skraplamy odrobiną brandy oraz posypujemy odrobiną soli. Mięso można podawać na setki sposobów, jako dodatek do ryżu, szaszłyków, sałatek oraz wielu innych.